NLP

NLP

In mijn praktijk werk ik met NLP.
NLP is een verandertechniek! Als NLP coach ga ik kijken wat er schuil gaat achter gedrag en communicatie.
Hoe het komt dat je op een bepaalde manier reageert, handelt of bepaalde emoties hebt? En wat is er nodig om dit te veranderen?

 

communicatiemodel

Er komt elke minuut van de dag heel veel informatie bij ons binnen, gelukkig nemen we van al die informatie maar een klein deel waar. Er wordt een grote hoeveelheid informatie weggefilterd!  Als je kijkt naar de afbeelding dan komen er allemaal kleine balletjes (externe gebeurtenissen) bij ons binnen. Deze gaan door de 3 filters.

Filter weglaten: je kiest wat je wel of niet binnen laat komen. 
bv: ga maar eens naar je ademhaling, voel je je ademhaling? Voelde je die 5 minuten geleden ook? Waarschijnlijk niet, want je aandacht ging toen ergens anders naartoe. Of je hebt sinds kort een puppie in huis, overal waar je loopt, kom je opeens puppies tegen.

Filter vervormen: hersens maken een waarneming mooier of slechter. 
bv: een kind loopt door het bos en heel in de verte ziet hij/zij een klein hondje. In het hoofd van het kind wordt dit een enorm monster en hij/zijn raakt in paniek.

Filter generaliseren: meer van hetzelfde, groepjes maken.
bv: als je weet hoe een deurklink werkt, hoef je dit niet steeds opnieuw uit te vinden, dat herken je.
bv: een spreekbeurt gaat niet helemaal goed, daarna hoor je de persoon zeggen: ik ben slecht in spreekbeurten. 1 spreekbeurt wordt alle spreekbeurten.

De werking van deze 3 filters is voor iedereen anders en dat komt door allerlei factoren die je ooit ervaren hebt. 

Uiteindelijk maak je zelf een slotakkoord (interne voorstelling). Jouw beeld van de werkelijkheid op basis van deze factoren. Wat je eerder hebt ervaren of hebt meegemaakt. Hoe ervaar jij de lente? Wat zie je, voel je, hoor je? Hoe ervaart je kind de lente? Wat ziet je kind? Voelt je kind daarbij of hoort je kind er een geluid bij? Voor iedereen is dit slotakkoord anders. Iedereen is uniek!

Je interne voorstelling (slotakkoord) is bepalend voor je stemming. Hoe je je voelt ga je merken aan je lichaamshouding maar dit werkt ook andersom. Als je je lichaamshouding aanpast, veranderd daarmee ook je gedrag. Probeer met een blije glimlach op je gezicht maar eens aan iets verdrietigs te denken...lukt je dat?

Nu we dit zo weten en je je bewust bent van de werking van dit proces kun je als je wil verandering in je gedrag aanbrengen en weet je ook dat jouw beeld van de wereld niet hetzelfde hoeft te zijn als het beeld van een ander. Door je bewust te worden van je eigen proces hierin kun je het veranderen, je kan er een ander plaatje van maken. Je kunt jezelf herprogrammeren!

We gaan op zoek naar patronen! Een patroon is gedrag wat zich vaak herhaald. De overtuiging (denken) die erop zit kun je ombuigen of je kunt er een patroon bij maken wat helpend kan zijn. Patronen leer je als jong te ontwikkelen, je ontwikkeld deze door te kijken naar je omgeving. Je gaat ze nadoen en uitproberen. Zo heb je bv ook leren lopen. Als je weet welk patroon je belemmerd kun je daar op inspelen, er op een andere manier naar gaan kijken.

Met NLP draag ik geen oplossing aan. We gaan samen kijken naar wat je wil, wat je daarvoor nodig hebt, welke vaardigheden je hebt, heb je hulp van ander nodig of nog een vaardigheid die je mag gaan leren, wat de eerste stap zal zijn om zo voor jezelf inzicht te krijgen in de situatie!